Sustinem calatoriile in familie, iar uneori, pentru cei care ii avem pe langa noi, animalele de companie sunt adevarati membri cu drepturi complete. Poate nu ii luam chiar in fiecare aventura cu noi pe cainii sau pisicile noastre, dar uneori vrem sau trebuie sa ii avem alaturi in calatorii.
Acte absolut necesare pentru a calatori in interiorul UE cu pisici, caini si dihori domestici
In interiorul UE s-au creat norme standard, respectate de fiecare membru in parte, pentru pisici, caini si dihori domestici.
PASAPORT EUROPEAN PENTRU ANIMALELE DE COMPANIE
Pentru caini, pisici si dihori domestici se va emite de catre medicul veterinar un pasaport pentru calatorie, in model standard UE, in care sunt specificate date de identificare ale animalului, dar si informatii despre vaccinarile sale. Daca vii cu animalul de companie din afara UE, va fi necesar un certificat UE de sanatate.
ATESTAREA VACCINULUI ANTIRABIC
Cel mai important este vaccinul antirabic, fara de care nu poate calatori daca are mai mult de 16 saptamani in nicio tara UE. Pentru pui, diferite tari au diferite reguli, unele membre UE acceptind si pui de animale neimunizati, in anumite conditii. Vaccinul antirabic trebuie sa fie facut cu peste 21 de zile in urma pentru a fi considerat complet imunizat.
DOVADA MICROCIPARII
Microcipul trebuie inscris in pasaportul animalului de companie, si trebuie sa fie conform normelor europene. Puteti citi aici (in engleza) toate detaliile tehnice despre microcipurile considerate valide in UE: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32013R0576#d1e32-21-2
TRATAMENT IMPOTRIVA TENIEI Echinococcus multilocularis - doar pentru Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia si Irlanda de Nord
Pentru cainii care calatoresc in Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord exista o reglementare aparte, care specifica necesitatea certificarii tratamentului impotriva teniei Echinococcus multilocularis, deoarece aceste zone nu sunt afectate de prezenta teniei.
DE STIUT:
- animalul de companie in general calatoreste impreuna cu stapanul. Se poate accepta sa treaca granita cu altcineva, in baza unei declaratii din partea stapanului, cu conditia sa fie reunit cu stapanul in maxim 5 zile.
- o persoana poate calatori cu maxim 5 animale de companie. Pentru a trece vama cu mai mult de 5 animale, se vor consider regulile pentru import in scop comercial de animale vii.
Calatorii in UE cu alte animale de companie, precum pasari, pesti, reptile
Pentru alte tipuri de animale de companie, in afara de caini, pisici si dihori domestici, nu exista reglementari la nivelul UE, ci trebuie verificate conditiile tarii destinatie.
Pentru mai multe informatii despre iesirea din tara a animalelor de companie, cat si despre situatii speciale:
Calatorii in afara UE cu orice fel de animale de companie
Pentru calatorii cu animalele de companie catre orice alta tara in afara de UE trebuie citite conditiile pe site-urile oficiale ale respectivei tari. Exista tari care au conditii dure de primire ale animalelor de companie, putind cere analize suplimentare costisitoare, perioade de carantina, sau care, in anumite perioade nu accepta deloc pe teritoriul lor sa primeasca animale de companie de diferite rase.
Calatorii cu avionul cu animalele de companie
Orice fel de calatorie cu animalul de companie trebuie sa respecte conditiile legale descrise mai sus. In plus, daca alegi sa mergi in alta tara cu avionul, vor exista norme si conditii suplimentare.
Pentru calatorii cu animalele de companie la bordul avioanelor de pasageri nu exista norme standardizate. Fiecare companie aviatica isi stabileste propriile reguli. In general insa, companiile aviatice care permit animale de companie in zborurile lor, permit in cabina doar animale, caini si pisici, de dimensiuni mici, si la cala, in zona incalzita a ei, pe cei de dimensiuni mari.
In general, cusca pentru animalul de companie ce zboara in cabina trebuie sa respecte reglementarile IATA: sa fie cu pereti flexibili, sa permita miscarea si ridicarea in picioare a animalului transportat, si sa aibe dimensiuni maxime 45 x 30 x 23 cm. Pentru zborul in cala, de asemenea IATA ofera reglementari clare, iar cusca aici trebuie sa fie din pereti fixi. Citeste la linkul urmator toate informatiile furnizare de IATA: Traveler's Pet Corner.
Prezenta animalului de companie trebuie anuntata la cumpararea biletului, si ulterior asteptata confirmarea din partea companiei aviatice. Fiecare companie limiteaza numarul de animale de companie permise in cabina unui singur pasager, in general la unul singur pentru confortul tuturor celor de la bord.
In timpul aterizarii, decolarii si a turbulentelor, animalele de companie care zboara in cabina vor sta in cusca, sub scaunul din fata stapanului.
Dintre companiile cele mai populare ce zboara din Romania, aflam de pe site-urile lor ca:
- Blue Air transporta animale de dimensiuni mici, pisici si catei, cu greutatea de pana la 6 kg incluzand cusca sau genta de transport cu pereti flexibili (soft sided carrier), in cabina de pasageri, si animale de talie medie, cu greutatea de pana la 32kg (in cala avionului) - citeste aici detalii - Wizz Air nu accepta animale la bord, cu exceptia cainilor ghid pentru nevazatori - despre aceasta categorie de animale mai multe informatii aici - TAROM accepta caini si pisici de pana la 8 kg in cabina, in anumite conditii, si animale de pana la 75kg cu tot cu cusca la cala. De retinut ca in cazul aeronavelor de tip ATR din flota Tarom, spatiul pentru custile animalelor este extrem de limitat si variaza de la model la model. In aeronavele de tip Airbus A318 nu este permis transportul animalelor in cala - citeste mai multe detalii aici.
Speram sa va fie utila aceasta lista si rezumat de conditii pentru a iesi cu animalele de companie ale familiei voastre din tara, si calatorii frumoase si in siguranta va dorim!